OMGAAN MET UITSTELGEDRAG: een studiemethode

procrastination

Begonnen is half gewonnen. Voor studenten met uitstelgedrag zou de slogan zo ongeveer moeten luiden. De vraag is natuurlijk waarom beginnen zo moeilijk blijkt te zijn. De oorzaak valt vaak terug te brengen naar de manier waarop taken – systematisch – worden benaderd. Enkele concrete tips op het vlak van planning en studiemethode kunnen de valkuil helpen omzeilen (extra tips rond studiemethode in het algemeen: studiemethoden).

procrastination

Uitstelgedrag gaat zo goed als altijd gepaard met een schuldgevoel. Er is voldoende ‘goede wil’ maar toch slaag je er niet in de (studie)taak aan te vatten. Het gevolg is dat de taakbelasting verder toeneemt en je er nog minder beginnen aan ziet. Inderdaad, daar zit meestal de oorzaak: je mist overzicht om de taak tot een goed einde te brengen.

De meest efficiënte manier om werkelijk aan de slag te gaan is door taak op te delen in kleinere deeltaken. Dit vermijdt dat je ontmoedigd geraakt nog voor je aan de taak bent begonnen. Door de taak op te delen in kleinere deeltaken krijg je niet alleen zicht op wat er allemaal moet gebeuren, het wordt aantrekkelijker om de eerste deeltaak aan te vatten. Het lukt nog steeds niet? Deel de deeltaak verder op in kleinere deeltaken tot je een beginnen ziet aan de eerste deeltaak. Probeer dit zeker eens als oefening voor een willekeurige taak en je zult snel voelen dat het meer uitnodigt om aan de taak te beginnen.

Eens je wat op weg bent om vlot taken op te splitsen in beheersbare deeltaken kun je dit proces systematisch in de praktijk brengen:

  • Splits je taken voor de volgende dag de avond voordien (als afsluiting van de ‘werkdag’) op in deeltaken.
  • Houd de deeltaken beperkt in de tijd (20 tot maximum 45 minuten per deeltaak). Indien de deeltaken te veel tijd in beslag nemen is dit een signaal dat ze niet voldoende opgesplitst zijn en loop je het gevaar opnieuw in dezelfde valkuil te lopen.
  • Bouw na elke deeltaak een korte pauze (5 minuten) in. Het zal voldoening geven dat er weer een (deel)taak opzit.
  • Laat de pauze niet uitlopen, zo blijft het vooruitgaan. Voor langere dagen (zoals in de examens) is een langere pauze na een viertal deeltaken aangeraden maar beperk deze ook weer in de tijd.

Meer tips rond studiemethode in het algemeen?

Op zoek naar meer? Wij helpen je op weg.