Tips rond studiemethode en planning voor studenten met AD(H)D

ADHD

Studenten met ADD of ADHD hebben het vaak extra moeilijk om hun plaats te vinden in het onderwijs. Eén van de pijnpunten hierbij is het aanhouden van voldoende structuur. Net daarom is bewust bezig zijn met voldoende structuur van groot belang. Een aantal tips rond planning en studiemethode kunnen helpen om aan de juiste zaken aandacht te schenken.

ADHD

Studiemethode en planning zijn vaardigheden die jou een heel eind op weg kunnen helpen. Toch blijft het startpunt steeds motivatie en – in afgezwakte vorm – houding. Voor studenten met AD(H)D blijkt motivatie trouwens nog belangrijker dan voor de meesten. Zie AD(H)D hierbij gerust als een ‘versterker’ van de motivatie… in beide richtingen. Ga daarom bewust op zoek naar wat jou drijft, want dan ben je tot heel wat meer in staat dan de meesten! (Voor wie hier meer wil over weten: klik verder voor een leuk artikel over deze ‘hyperfocus’).

Heb je de motivatie wel te pakken maar slaag je er toch niet (voldoende) in om je aan het werk te zetten? Begin met het ‘studeren’ op de juiste manier te benaderen:

  • Beschouw studeren als gaan werken. Zo leg je jezelf al discipline op in de manier waarop je over het studeren denkt.
  • Gun jezelf een vast ritme om te slapen, wakker te zijn, te eten, te werken en te ontspannen. Zo vermijd je om steeds weer te moeten strijden tegen jezelf om iets ‘gedaan te krijgen’

Eenmaal je aan het studeren bent wil je efficiënt en resultaatgericht te werk gaan. Nog meer dan voor de meesten is het voor jou van belang om voldoende ‘beloning’ te krijgen voor het werk. Planning en studiemethode zijn de ‘tools’ bij uitstek die hierbij helpen:

  • Bepaal vooraf zeer specifiek wat er moet gerealiseerd worden (bv structureren hoofdstuk 1) en leg hierbij vast hoe je zal meten of de doelstelling is behaald (bv een schematisch overzicht van de leerstof in hoofdstuk 1).
  • Wees echter realistisch in wat je plant: het doel is net om de taakbelasting op de delen in kleinere, beheersbare deeltaken.
  • Bouw bovendien voldoende pauzes in tijdens het studeren: De gemiddelde persoon kan slechts 45 minuten ononderbroken werken, misschien is dat voor jou zelfs korter. Maar houd de pauzes dan ook voldoende kort, enkele minuten volstaan vaak om het hoofd weer vrij te maken.
  • Plan ‘een beloning’ in op voorwaarde dat je goed gewerkt hebt. Naast de verdiende beloning zorgt dit voor een goed evenwicht tussen inspanning en ontspanning.

Meer lezen over studiemethode in het algemeen?

Op zoek naar hulp?

Wij kunnen de nodige structuur aanbieden om rustig te studeren of helpen je met planning en studiemethode: Neem vrijblijvend contact op.